Tack för en grymt bra VM-resa Sverige!

Tack för fotbollsfesten i VM Sverige!

Lilla Sverige har gjort ett grymt bra VM-slutspel. Här kommer min summering av Sveriges insats.

Det började med en otroligt skön 1-0-vinst i premiärmatchen mot Sydkorea. Kapten Andreas Granqvist slog in straffen som gav dom tre poängen!

I den andra gruppspelsmatchen väntade Tyskland.

Sverige spelade jämnt (även om tyskarna hade mest boll och skapade mängder med heta chanser) och höll 1-1- ända in på stopptid då en fin Toni Kroos-frispark gav en så smärtsam förlust men desto mer tyskt jubel.

Den sista gruppspelsmatchen nu och där väntade Mexico. Sverige bjöd fansen på en så minnesvärd insats och slog till med en 3-0-kross.

Sverige vann gruppen på lika många poäng som Mexico men med bättre målskillnad. Bägge lagen vidare dock. Sydkorea tog tredjeplatsen och Tyskland slutade sist!

Janne Anderssons grabbar hade visat att med ett tajt försvarsspel, härligt lagspel och snabb kontringsfotboll kan man nå långt.

I åttondelsfinalen väntade Schweiz. Sverige gjorde på nytt en riktigt starkt försvarsinsats och vann med tajta 1-0! Emil Forsberg fixade segermålet med lite flax.

Sverige hade nu tagit sig hela vägen till kvartsfinal i VM och där väntade England.
Ett ungt engelskt landslag som på sin väg mot kvartsfinalen slagit ut Colombia efter straffar.

Sverige ställde upp med sitt bästa manskap men det stora minuset var förstås att Mikael Lustig var avstängd!

Sveriges elva: Olsen, Krafth, Nilsson-Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg, Toivonen och Berg.

England hade idel Premier League-stjärnor i sin elva. Evertons målvakt Jordan Pickford, Liverpools kapten Jordan Henderson, Tottenhams duo Dele Alli och Harry Kane och Manchester Citys Raheem Sterling för att nämna några.

Nu till matchen.

Det var knappt en målchans för något utav lagen under den första halvleken!

Då kändes det liksom extra tungt när Emil Krafth gav bort en onödig hörna och en svensk miss i försvaret bäddade för Harry Maguires 1-0-mål med skallen! Hans första fullträff i landslagströjan.

Siffror som stod sig halvleken ut.

Sverige spelade mycket bättre i andra halvlek. Och visst skapades det chanser framåt!

England gick fram till 2-0 efter 59 minuters spel. Återigen en nick och den här gången var det Dele Alli som hittade rätt med huvudet.

Både Marcus Berg (en nick och ett tungt skott) och Viktor Claesson skapade och fick sina lägen men Englands keeper Jordan Pickford gjorde en lysande insats mellan stolparna och räddade fint!

England vann med stabila 2-0 och är vidare till semifinal där antingen Ryssland eller Kroatien väntar.

Här är några ord från Janne Andersson efter matchen: Vi är i kvartsfinal i VM, jag tycker att vi gjort något väldigt bra som tagit oss hit. Jag samlade ihop spelarna på planen, vi var väldigt ledsna där ute, men har samtidigt gjort en jäkligt bra turnering.

 - Men Gareth Southgate passade även på att hylla Sverige stort på Sportbladets fråga om det svenska laget.
– Det är ett otroligt lag. Vi mötte dem i U21-EM för tre år sen, de slog ut Frankrike och Italien då. De vann turneringen efter att ha slagit Portugal i finalen, sa Southgate som var förbundskapten för det engelska U21-landslaget då.
– Det är samma med det här laget. De har slagit ut Holland, Italien och Tyskland. Det är en otrolig prestation. De är ett starkt kollektiv, med en tydlig spelidé. Du vet vad du ska möta, men de är svåra att bryta ner. Vi hittade ett par svagheter och utnyttjade dem, men de är ett starkt lag och jag har enorm respekt för dem.

För Sverige tog VM-resan slut i kvartsfinalen men detta landslaget har gjort VM-sommaren 2018 till ett mästerskap att minnas.

Andreas Granqvist var det givna ledare och försvarsbossen tillsammans med Victor Nilsson-Lindelöf, Robin Olsen glänste i målet, Albin Ekdal tog för sig ordentligt i mittens rike tillsammans med Viktor Claesson och Sebastian Larsson, Ludwig Augustinsson var kungligt bra precis som Ola Toivonen till viss del, plus förtjänar även Marcus Berg. Ja, hela truppen från startelvan till reserverna och tränarna får högsta betyg tycker jag. Dom visade att svensk landslagsfotboll mår bra igen och att det finns ett liv även utan Zlatan Ibrahimovic!

TACK SVERIGE! Ni gjorde ett fantastiskt mästerskap och kan vara stolta. Den gula väggen visade sitt stöd under alla matcherna och all kärlek som spelarnas familjer spred runt omkring sig under VM var magiskt.

Nu tror jag på en VM-guld-kamp mellan England, Kroatien, Belgien, Ryssland eller Frankrike!
Bildresultat för england fotbolls-vm 2018
England har nått VM-semifinal för första gången på 28 långa år!












 














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Medaljregn i Special Olypics World Games i Berlin 2023!

En lärorik innebandydag på IFU!

En kul baskethelg i Skövde!