Kim Källström Trophy 2014.




Att Gothia Cup är Sveriges största fotbollscup för ungdomar vet de flesta. Men att Kim Källström Trophy är en turnering för unga med något typ av handikapp kanske inte lika många känner till. Rånäs Roslagens tjejer åkte dit med sikte på guld.
Dag 1. Söndag den 12 juli var det avfärd mot Göteborg. Mamma skjutsade mig till Rimbo där jag skulle möta upp laget. Efter ca 6 timmar i minibuss var vi så framme på Fjällboskolan där vi skulle bo. Väl framme fick vi spelare Gothia Cup-armband och övrig info som behövdes. Det var nära att jag ens inte fick spela cupen eftersom åldersgränsen var satt till 29. Men efter lite telefonsamtal så fick jag dispens, skönt! Man fick nämligen ha en överårig spelare i laget. Suck, jag kände mig rätt gammal i det läget! Efter det drog vi mot matsalen för lite välbehövlig middag. Sedan styrde vi kosan mot vårt klassrum och packade upp och fixade våra luftmadrasser. På kvällen gick delar av laget och såg VM-finalen mellan Tyskland-Argentina på storbilds-tv:n. Men jag orkade bara med en halvlek. Tyskland vann efter förlängning efter ett snyggt mål av Mario Götze . Sedan var det dags att försöka sova vilket inte är det lättaste.
Dag två. Efter en natt med lite sömn ( i alla fall för min del) var det dags att tagga till för match. Eller match och match. Det var mer en sorts uppvisning (divisioneringsmatch) för att visa upp oss så vi skulle hamna i en så jämn grupp som möjligt.
Efter en kort färd med minibussen var vi så framme vid Kvibers Sportcenter.  Vi hade fått fin förstärkning i Eva (keeper), Anna (back) och Therese (mittfältare) från Timele vilket var nödvändigt för att få ihop ett lag. Efter en lätt men effektiv uppvärmning var vi så redo för match.
Johannesberg hette dagens första motståndare. Det gick ärligt talat inget vidare. Vi kämpade förvisso men det hjälpte inte. Förlust med 5-0 och en match att försöka glömma direkt.
Solen värmde och det var med andra ord ett perfekt fotbollsväder. Kim Källström kom förbi och morsade på oss spelare. Han var verkligen poppis och fick skriva mängder med autografer och posera på bild. Men han gjorde det alltid med ett leende på läpparna. Självklart passade jag på att prata lite  Arsenal med Kim eftersom det är mitt favoritlag. Så det var väldigt kul att få träffa honom live. Efter detta idolmöte var jag sjukt peppad för fajt två. Mot Grunden Girls, ett Göteborgslag. Och det gick riktigt bra för oss. Vi vann klart med 4-0 och hade roligt där ute på planen. Målen gjorde Therese, Jasmine och jag (två) men detta var självklart en LAG-seger. På kvällen väntade en mäktig Gothia Cup-invigning på Nya Ullevi. När Kim Källström tågade in på planen var det gåshud. Han fick mängder med applåder och sedan visades lite highlights från hans karriär. Det var skön stämning på läktaren och väldigt mycket folk. Erik Grönvall, 2008 års Idolvinnare, uppträdde på scenen. Alla länder (och det var många) visade upp sig och det var en häftig känsla att se. En superb förstadag här i Göteborg var det. Att få träffa Kim, göra mål, känna glädje/gemenskap med laget får sammanfatta min dag.
Tisdag 15 juli, dag 3. Ny dag och nya matcher! Grunden Girls och Schweiz stod på schemat idag. Match 1 vs Grunden Girls. Vi började lite nervöst men hittade spelet ju längre matchen gick. Jasmine blev vår hattrick hero i 3-0-segern. Skön start på Kim Källström Trophy!
Match 2. Nu skulle vi få bekänna färg. För nu väntade ett rent kill-lag från Schweiz! Men det gick faktiskt oväntat lätt. 1-0 placerade Jasmine snyggt in på straff efter att jag blvit fälld. 2-0 skruvade Nikita in och trean fixade jag innan halvtidsvilan. I andra halvlek fick våra vänner från Schweiz in ett reduceringsmål men närmare än så kom de inte. Så 3-1-seger och andra raka blev det  för oss Rånäs Girls, vilken start!
Kväll.  Eftersom det regnade ställde vi in våra Lisebergsplaner. I stället hade vi spelare en skön hemmakväll på skolan medan vår coachduo Stefan/Ylva åkte på ledarmiddag.
Onsdag 16 juli , dag 4. Grunden blå och Husqvarna väntade. Efter full pott igår stod vi på maximala sex poäng och 6-1 i målskillnad och hade således ett lysande läge att nå final! Det blev en lekande lätt seger mot Grunden blå. 6-0-vinst efter mål från Jasmine, jag (två), Nikita, Therese och Ulrica.
Sista fajten för dagen var mot småländska Husqvarna. Vi fortsatte surfa på segervågen. Fina assists från Therese gav 1-0 och 2-0 (kul att få göra dubbla mål igen) innan Therese avslutade målfesten med 3-0-målet. Idel segrar för Rånäs och överlägsen vinnare av grupp F. Kändes väldigt bra!
Kväll. Vi skulle tillbringa den fina julikvällen på Liseberg. Eftersom vi varit så duktiga på fotbollsplanen hävde vår tränarduo sockerförbudet för en kväll. Vi delade upp oss i grupper innan vi gav oss in  på Liseberg. De flesta bara strosade runt medan några testade åkattraktionerna. Som väntat var det mycket folk. Olika spelare från många olika länder. Det hann bli natt innan vi var tillbaka på Fjällboskolan. Men vi hade haft kul, väldigt roligt på Liseberg!
Torsdag 17 juli. Dag 5. Efter en härlig fotbollsvecka skulle vi nu lämna Fjällboskolan bakom oss och ladda för final mot Grunden Girls på Heden plan 6. Inför publik! Det var fokus och nervösa spelare självklart. Men vi åt frukost, packade väskorna , bytte om och begav oss till finalområdet Heden.
Kl 12:45 skulle domaren blåsa i pipan. Men eftersom vi var ute i god tid hann vi se lite på Holland-Belgien i finalen som spelades före vår match. Det var redan mycket folk vid planerna. Vi skulle inte bara tackla nervositeten utan även att byta underlag. Från natur till konstgräs. Så var det dags. Kim Källström Trophy final. Vi stegade ut på planen, önskade våra motståndare lycka till och sedan var matchen igång. Det blev en jämn finalmatch. Grunden Girls kämpade och gjorde det väldigt bra. Men vi skulle få in första målet. 1-0 gjorde Therese påpassligt sedan jag lyckats finta förbi min motståndare och slå in bollen i straffområdet. Det var tajt, tufft och 1-0 efter första halvlek.
Andra halvlek. Publiken fick se en schysst final mellan två bra lag. Men vi var effektivare framåt vilket  skulle bli avgörande.
2-0 slog Ulrica in på en retur, snyggt. Och sedan rann det bara på. 3-0 kom efter ett fint distansskott och fyran slog jag in efter att ha kommit loss på kanten. Och när domaren blåste av sprang vi alla spelare in på planen och skrek av glädje. Guuuuld! Men vi tackade självklart våra tappra motståndare och ställde glatt upp på en gemensam lagbild. Sedan väntade prisceremoni . Att få lyfta bucklan, ta emot guldmedaljen och fira segern tillsammans med sina lagkamrater är en oslagbar känsla. Underbart. Efter det drog vi oss tillbaka till skolan för dusch, ombyte och middag. Vi fick applåder av Alex och Angelica som jobbar på Fjällboskolan. De hade sett finalen på stream och var imponerade av oss.
Sedan satte vi oss i minibussen för hemfärd. En grym fotbollsvecka med  glädje, mål, gemenskap och guldyra får bli min sammanfattning. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Medaljregn i Special Olypics World Games i Berlin 2023!

En lärorik innebandydag på IFU!

En kul baskethelg i Skövde!